galerie-ruimte remmelink-delft

MAURICE BRASPENNING

27 MEI TM 1 JULI 2023


Maurice Braspenning is opgeleid aan de Rijksakademie van Beeldende Kunst en de Rietveld Academie (Amsterdam). Zijn docenten op de Rijksakademie waren onder meer Luc Tuymans, Lisa Milroy en Emo Verkerk. Zij motiveerden hem zijn eigen wereld te tonen. Wat hij doet.


Tijdens een periode van herstel, na ziekte, bracht hij veel tijd door in de natuur. Dit leverde nieuwe inzichten en ideeën.

De decentralisatie van de mens in zijn werk valt samen met de gedachte dat de natuur het meest belangrijke is, al denkt ‘de mens’ vaak anders. De natuur vindt langzaam zijn weg naar zijn studio.


In eerste instantie resulteerde dit in allerlei vegetatie op de doeken. Gaandeweg stelde hij ‘de dieren’ centraal en ontstonden portretten van vogels, wolven, honden, apen.


Door middel van een losse, vlotte de kwaststreek, creëert hij ruimte op het platte vlak. Het kleurgebruik kan soms vervreemdend werken. De schilderkunstige blik op deze wereld levert krachtige beelden op, waarin structuur en kleur een belangrijke rol spelen.


Neem het ultramarijn blauwe doodshoofdaapje dat je recht in de ogen kijkt. Waar kijken we naar? Het ultramarijn blauw is mooi en helder alhoewel het in het algemeen niet écht de kleur van een aap is. De kunstenaar heeft de aap bij zijn lurven gepakt en hem in een complementaire kleur geschilderd. Is dit een schilderkunstige ingreep? Gaat het om het menselijk manipuleren van de natuur? Verwijst het naar dierproeven? Genetische manipulatie? Is het nacht? Het is aan de kijker.


Meer informatie over Maurice Braspenning is beschikbaar via zijn eigen website.